Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΕΟΚΑ ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΒΟΥΝΑ

1 Απριλίου 1955
59 χρόνια πέρασαν απο την τότε ιστορική επανάσταση των ΕΛΛΗΝΩΝ της Κύπρου ενάντια στους αγγλους αποικιοκράτες. Μια επανάσταση την οποία ξεκινούσε η ΕΟΚΑ μια "μικρή" σε πληθυσμό οργάνωση ενάντια σε ολόκληρη την βρετανικη αυτοκρατορία.Εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι, μικροί και μεγάλοι, γυναίκες και παιδιά έδωσαν την δική τους μάχη με τον εχθρό, είτε στους δρόμους είτε στα βουνά για την πολυπόθητη ΕΝΩΣΙ με την μητέρα πατρίδα.
Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ έδωσαν τον εξής όρκο προτού ενταχθούν στην οργάνωση
«Ορκίζομαι εις το όνομα της Αγίας Τριάδος ότι:

1. Θα αγωνισθώ με όλας μου τας δυνάμεις δια την απελευθέρωσιν της Κύπρου από τον Αγγλικόν ζυγόν, θυσιάζων και αυτήν την ζωήν μου.
2. Δεν θα εγκαταλείψω τον αγώνα υπό οιονδήποτε πρόσχημα παρά μόνον όταν διαταχθώ υπό του Αρχηγού της Οργανώσεως και αφού εκπληρωθή ο σκοπός του αγώνος.
3· Θα πειθαρχήσω απολύτως εις τας διαταγάς του Αρχηγού της Οργανώσεως και μόνον τούτου.
4. Συλλαμβανόμενος θα τηρήσω απόλυτον εχεμύθειαν τόσον επί των μυστικών της Οργανώσεως όσον και επί των ονομάτων των συμμαχητών μου, έστω και εάν βασανισθώ δια να ομολογήσω.
5. Δεν θα ανακοινώ εις ουδένα διαταγήν της Οργανώσεως ή μυστικόν το οποίον περιήλθεν εις γνώσιν μου παρά μόνον εις εκείνους δι' ους έχω εξουσιοδότησιν υπό του Αρχηγού της Οργανώσεως.
6. Τας πράξεις μου θα κατευθύνη μόνον το συμφέρον του αγώνος και θα είναι απηλλαγμέναι πάσης ιδιοτέλειας ή κομματικού συμφέροντος.
7. Εάν παραβώ τον όρκον μου θα είμαι ΑΤΙΜΟΣ και άξιος πάσης ηρωρίας»
Με τον πιο πάνω όρκο δεσμευμένοι οι αγωνιστές είχαν ακμαίο και σταθερό φρόνημα σ' όλη τη διάρκεια του Αγώνα. Δεν λύγιζαν στις απειλές του δυνάστη, στις Βαριές ποινές των δικαστηρίων, στα απάνθρωπα Βασανιστήρια. Ούτε και η καταδίκη τους στον δι' απαγχονισμού θάνατο μπόρεσε να κάμψει το φρόνημα τους, γιατί πίστευαν στο θεό και στην Ελλάδα.

1η Απριλίου λοιπόν και με την προσταγή του Γεώργιου Γρίβα Διγενή, ο αγώνας ξεκινά.
Εκρήξεις παντού, εκατοντάδες νεκροί και πρώτος ο Μόδεστος Παντελή. Πρώτος καταζητούμενος ο Στρατηγός Γρηγόρης Αυξεντίου, καθώς ακολούθησαν και πολλές συλλήψεις άλλων αγωνιστών.
Απο τον Γρίβα Διγενή δόθηκε και το πρώτο φυλλάδιο της ΕΟΚΑ το οποίο έγραφε:

«Με την βοήθειαν του Θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, με την συμπαράστασιν ολοκλήρου του Ελληνισμού και με την Βοήθειαν των Κυπρίων, αναλαμβάνομεν τον αγώνα δια την αποτίναξιν του Αγγλικού ζυγού, με σύνθημα εκείνο το οποίον μας κατέλιπαν οι προγονοί μας ως ιεράν παρακαταθήκην: "Η τάν ή επί τας". Αδελφοί Κύπριοι, από τα Βάθη των αιώνων μας ατενίζουν όλοι εκείνοι οι οποίοι ελάμπρυναν την Ελληνικήν Ιστορίαν, δια να διατηρήσουν την ελευθερίαν των: οι Μαραθωνομάχοι, οι Σαλαμινομάχοι, οι Τριακόσιοι του Λεωνίδα και οι νεώτεροι του Αλβανικού έπους. Μας ατενίζουν οι αγωνισταί του 1821, οι οποίοι και μας εδίδαξαν ότι η απελευθέρωσις από τον ζυγόν δυνάοτου αποκτάται πάντοτε με το αίμα. Μας ατενίζει ακόμη ούμηας ο Ελληνισμός, ο οποίος και μας παρακολουθεί με αγωνίαν, αλλά και με εθνικήν υπερηφάνειαν. Ας απαντήσωμεν με έργα, ότι θα γίνωμεν "πολλώ κάρρονες" τούτων. Είναι καιρός να δείξωμεν εις τον κόσμον, ότι εάν η διεθνής διπλωματία είναι άδικος και εν πολλοίς άνανδρος, η Κυπριακή ψυχή είναι γενναία. Εάν οι δυνάσται μας δεν θέλουν να αποδώσουν την λευτεριά μας, μπορούμε να την διεκδικήσωμεν με τα ίδια μας τα χέρια και με το αίμα μας. Ας δείξωμεν εις τον κόσμον ακόμη μίαν φοράν ότι και του "σημερινού Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει". Ο αγών θα είναι σκληρός. Ο δυνάστης διαθέτει τα μέσα και τον αριθμόν. Ημείς διαθέτομεν την ψυχήν, έχομεν και το δίκαιον με το μέρος μας.
Διεθνείς διπλωμάται, ατενίσατε το έργον σας. Είναι αίσχος εν εικοστώ αιώνι, οι λαοί να χύνουν το αίμα των δια να αποκτήσουν την λευτεριά των, το θείον αυτό δώρον, για το οποίον και εμείς επολεμήσαμεν παρά το πλευρόν των λαών σας, και για το οποίον σεις τουλάχιστον διατείνεσθε ότι επολεμήσατε εναντίον του ναζισμού και του φασισμού. Έλληνες, όπου και αν ευρίσκεσθε, ακούσατε την φωνήν μας: Εμπρός, όλοι μαζί για την λευτεριά της Κύπρου μας,

Ε.Ο.Κ.Α. Ο Αρχηγός Διγενής».

Ακολούθησαν συγκρούσεις παντού, σε όλα τα μέρη της Κύπρου, εκατοντάδες αγωνιστές μας νεκροί, άλλοι κρατούμενοι, και άλλοι υπέφεραν ακόμη απο τα βασανιστήρια. Όμως η ΕΟΚΑ δεν σταματούσε τον αγώνα της. Πιστή στα ιδανικά και της αξίες της για ΕΝΩΣΙ με την Ελλάδα και λευτερία της Κύπρου συνέχισε τον αγώνα της.
Φθάσαμε στο σήμερα, όπου ευτυχώς υπάρχουν άτομα που τιμούν αυτήν την αξιοθαύμαστη εξέγερση του κυπριακού Ελληνισμού. Όμως δυστηχώς οι πολιτικοί ξεχνούν της Θυσίες των αγωνιστών, και ξεχνούν ακόμη και τον λόγο για τον οποίο πολέμησαν.
Φθάσαμε στο σήμερα όπου η αριστερά αποκαλεί προδοτικό εκείνο τον αγώνα, και δεν τον τιμά καθόλου. Εξάλλου δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό, όσο προδότες ήταν οι παπούδες τους οι οποίοι λόγο χρηματικών συμφερόντων πρόδωναν σε συνεργασία με τους αγγλους τους αγωνιστές μας, τόσο προδότες είναι και οι σημερινοί.
Ως ΑΠΟΕΛίστες ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ, δεν ξεχνούμε και πάντα τιμούμε τους αγωνιστές μας, πάντα θα έχουμε αυτήν την "φλόγα" μέσα μας, αυτό το πάθος για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να πραγματοποιήσουμε το θέλημα όλων όσων θυσιάστηκαν.
ΕΛΛΑΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΩΣΙΣ
ΖΗΤΩ Η 1η Απριλίου
ΖΗΤΩ Η ΕΟΚΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου